Aanbieding!
XC100 koolmonoxidemelder
CO melder uitgelegd
CO melders XC serie
CO vergiftiging
Honeywell XC-100 Koolmonoxidemelder

Honeywell XC-100 Koolmonoxidemelder

41

Honeywell XC100 koolmonoxidemelder

Deze Honeywell koolmonoxidemelder is duurzaam en onderhoudsvrij. Deze CO-melder is voorzien van een lithium batterij met een levensduur van 10-jaar. De melder is daarnaast uitgerust met een praktische testknop waarmee u de CO-melder regelmatig kunt testen.

Het dodelijke gas Koolmonoxide wordt veel sneller opgenomen in uw bloed dan zuurstof. Het oplopen van een koolmonoxide vergiftiging is zeer gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Koolmonoxide (CO) is kleurloos, reukloos, smaakloos en zeer giftig. CO is een “zwaar” gas, en fractioneel lichter dan lucht, hierdoor verspreid CO zich snel. U kunt het oplopen van een koolmonoxide vergiftiging voorkomen door het plaatsen van een CO-melder in risicogebieden zoals nabij CV ketels, gaskachel en geisers.

 • Specificaties: Honeywell koolmonoxidemelder XC100

  Detectie door elektrochemische sensor ( zeer betrouwbaar )
  Voorzien van testknop en een zelf-testfuncie ( iedere 60 minuten )
  Alarm van 90dB (op 1 meter in alarm en 75dB bij test)
  Afmeting: 100 x 72 x 36 mm
  Handleiding in NL, BE, en UK
  Gecertificeerd conform de Europese norm 50291
  10 jaar fabrieksgarantie ( Bij normale omstandigheden )
  Signaal aan het einde van het productleven
  (einde technische levensduur circa 10-jaar )
Vergelijk
Artikelnummer: 40202 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

De Honeywell XC100 is een kwalitatief hoogstaande koolmonoxidemelder met een moderne uitstraling die gebruik maakt van een technisch bewezen sensortechnologie en daarmee zorgt voor een veilig gevoel. De XC-100 is een compacte koolmonoxidemelder van Honeywell met een zeer lange levensduur.

De Honeywell XC100 heeft een behuizing met een rubberen afdichting. Dit ter bescherming tegen slechte bedrijfsomstandigheden voor de elektronica, zoals vochtigheid, dit is ook voor de verbetering en betrouwbaarheid van het productleven. Voor commerciële rookmelders gebruikt Honeywell deze technologie al jaren met succes. Deze rookmelders worden vaak gebruikt in extreem zware werkomstandigheden. De Honeywell koolmonoxide melder XC100 is er dan ook speciaal voor gemaakt om bijvoorbeeld in een badkamer op te kunnen hangen.

Het vooralarm en opslag van data

Verbrandingsinstallaties die niet goed werken kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. De defecte installaties kunnen naar verloop van tijd steeds meer koolmonoxide lekken. Daarom biedt de Honeywell XC-100 koolstofmonoxidemelder bescherming tegen deze situaties middels een vooralarm. Het vooralarm geeft een signaal zodra er 25% van het alarmniveau (tijd en concentratie) is bereikt. De Honeywell CO melder XC100 zorgt voor een betere analyse van koolmonoxide uitstoot omdat deze de gebeurtenishistorie opslaat.

Makkelijk te installeren

De XC100 van Honeywell heeft een moderne uitstraling en is zeer compact. Bij levering van de XC100 koolmonoxidemelder melder wordt standaard een spijker met ophang kopje geleverd. Ook is de XC100 volledig vrij van onderhoud. Je hoeft dus geen batterijen te vervangen of zelf aan de sensor of andere onderdelen te sleutelen.

Een levensduur van 10 jaar

De betrouwbare en nauwkeurige technologie die door Honeywell wordt toegepast op de XC100 koolmonoxide melder, zorgt voor een betrouwbaar en nauwkeurig resultaat. De Honeywell XC100 heeft een garantie van wel 10 jaar! Bij normaal gebruik is de levensduur van de XC100 ook 10 jaar.


Werking van de Honeywell XC100:

Het alarmgeluid stilzetten

Als je het harde geluid van het alarm wil stil zetten, als het probleem bijvoorbeeld is opgelost, dan druk je op de ronde knop die zich op de XC100 bevindt, de koolmonoxide melder zal het alarmgeluid dan vijf minuten stilzetten. Het alarmlicht van de melder blijft wel knipperen tot het geen gevaar meer detecteert.

Een storing stilzetten

Geeft de XC100 koolmonoxidemelder een storing aan? Als bijvoorbeeld de batterij begint leeg te raken? Dan zal het alarm 1 x per minuut afgaan en zal het storingslampje gaan knipperen. Krijg je deze melding druk dan op de grote ronde knop. Het alarm zal dan 24 uur worden stilgezet. Zo krijg je ruim de tijd om de storing te verhelpen. Wil je de XC100 koolmonoxidemelder in de ochtend weer opnieuw 24 uur stilzetten druk dan weer op de grote ronde knop.

Het geluid van de XC100 op een laag alarmgeluid testen

Om er zeker van te zijn dat de XC100 naar behoren werkt is het handig om regelmatig de alarmgeluiden te testen. Als je de grote ronde knop indrukt zal de XC100 melder een zelftest uitvoeren. Als de zelftest start zullen alle lampjes op de melder gaan branden (flikkeren) en zal het alarm afgaan. Het niveau van het alarmgeluid is lager gezet dan het daadwerkelijke alarm (90db) dat af zal gaan bij een daadwerkelijke detectie van koolmonoxide. Dit is gedaan om te voorkomen dat je hierdoor gehoorbeschadiging zou kunnen oplopen. Wil je het volledige alarm van 90 decibel af horen gaan, houdt dan de grote ronde knop op de XC100 wat langer ingedrukt.

Bescherming

Verhuurders willen er vaak zeker van zijn dat huurders de opgehangen koolmonoxidemelders niet zelf kunnen uitschakelen. De Honeywell XC 100 beschikt over een afgesloten batterij die niet zomaar kan worden gedemonteerd. Als de XC100 koolmonoxidemelder van Honeywell eenmaal aan de muur is bevestigd en aangezet is, kan deze alleen worden uitgeschakeld met bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Geen onderhoud

De koolmonoxidemelder XC100 van Honeywell beschikt over een speciale koolmonoxide sensor en batterij die wel 10 jaar meegaat. Dit houdt in dat je nooit zelf op zoek hoeft naar een onderdeel dat vervangen moet worden of opnieuw hoeft te monteren. Het enige onderhoud wat jezelf zal moeten doen is de koolmonoxide melder periodiek schoonmaken.

Europese standaard EN50291

In deze standaard staat beschreven wanneer een koolmonoxidemelder bij welk koolmonoxide niveau wel of niet moet alarmeren. Des te hoger de koolmonoxide concentratie des te sneller de koolmonoxidemelder alarm geeft. Dit is omdat de vergiftigingsgraad van koolmonoxide bepaald wordt door de koolmonoxide concentratie en de tijd van blootstelling. Het alarm in de XC100 van Honeywell zorgt ervoor dat het alarm in gevaarlijke situaties altijd en met zekerheid af zal gaan. De verschillende alarmniveaus zijn: 50 ppm: Alarm na 60 tot 90 minuten 100 ppm: Alarm na 10 tot 40 minuten 300 ppm: Alarm binnen 3 minuten.

Het vooralarm op de XC100

Koolmonoxide concentraties die gevaar opleveren voor de gezondheid kunnen worden veroorzaakt door defecte of slecht geïnstalleerde verbrandingsapparaten. Deze kunnen in de loop der tijd steeds hogere concentraties koolmonoxide gaan lekken. Op het moment dat de XC100 koolmonoxidemelder van Honeywell aan staat geeft de deze een alarm als er een verhoogde concentratie koolmonoxide wordt gedetecteerd. Het alarm zal ook afgaan als het daadwerkelijke alarmniveau nog niet is gehaald. Komt er regelmatig een vooralarm voor dan raden wij aan een reparateur/ installateur te contacteren om te onderzoeken waar een eventueel lek vandaan komt. Bij een kwart (25%) van het daadwerkelijke alarmniveau (concentratie en tijd) zal het vooralarm afgaan. Stel er is 43ppm koolmonoxide aanwezig dan zal het vooralarm na ongeveer 15 to 23 minuten afgaan.

Controle op laag niveau koolmonoxide

Door de Europese EN-norm EN5029 wordt verboden dat een koolmonoxidemelder alarm slaat voordat er drie minuten lang koolmonoxide aanwezig is. Of bij lage concentraties koolmonoxide van minder dan 30ppm. Dit is gedaan om er voor te zorgen dat de melder niet onnodig alarm slaat als er kortstondig een hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is. Dit kan het geval zijn door bijvoorbeeld sigarettenrook. De XC100 koolmonoxidemelder kan wel tijdelijk op een verlaagd controle niveau gezet worden. Als je deze optie activeert gaat direct het blauwe lampje branden (flikkeren) als het koolmonoxide niveau in de ruimte boven de 10ppm komt.

De technologie van de sensor

Om koolmonoxide in de lucht goed te kunnen detecteren is het essentieel dat de melder een goede sensor heeft. In het geval van de XC100 koolmonoxidemelder van Honeywell maakt Honeywell gebruik van haar eigen ontwikkelde elektrochemische cellen. Dit is de Ecosure X® met een garantie en productleven van wel 10 jaar! Omdat Honeywell met al meer dan 10 jaar ervaring, strenge kwaliteitscontroles hanteert, geeft Honeywell de garantie dat de elektrochemische cellen bij de XC100 wel 10 jaar meegaan en blijven werken.

Zeftests

De koolmonoxide melder XC100 van Honeywell heeft voor de elektronica in het apparaat een automatische zelftest functie, die elke 120 minuten een systeemtest uitvoert om te zorgen dat de melder goed blijft functioneren.

Geheugen van het alarm

Koolmonoxide is een giftig gas dat geurloos en kleurloos is. Tevens kan je koolmonoxide niet proeven en niet zien. Ook laat het geen sporen achter. Als de koolmonoxidemelder XC100 een storing detecteert zal het alarm van de melder een signaal geven. Het geheugen in de XC100 zorgt en voor dat er een rood lampje blijft branden (flikkeren). Op het moment dat je de grote ronde knop indrukt zal dit lampje weer uitschakelen. Druk je de knop niet in dan dooft het lampje vanzelf na zeven dagen.

Gebeurtenis geheugen

Het geheugen van de Honeywell koolmonoxidemelder XC100 slaat ook de gebeurtenissen van de afgelopen zeven dagen op. Dit kan door professionele installateurs worden uitgelezen en gedownload. Ook wordt er in het geheugen opgeslagen op welke datum er een alarm is afgegaan en kunnen de exacte waarden van de concentratie van koolmonoxide van de afgelopen week worden ingezien.

Melding als de XC100 moet worden vervangen!

Als de 10 jaar van de levensduur van de koolmonoxidemelder van de XC100 voorbij is. Zal deze vervangen moeten worden. De levensduur van 10 jaar bij de XC100 koolmonoxidemelder is gebaseerd op de levensduur van de koolmonoxide sensor. In de Europese En-norm wordt geëist dat alle koolmonoxidemelders aan het einde van hun levensduur een signaal moeten afgeven zodat de gebruiker deze op tijd kan vervangen. De koolmonoxidemelder XC100 van Honeywell geeft deze melding aan het eind van haar levensduur.

Extra informatie

Gewicht 1 kg

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Honeywell XC-100 Koolmonoxidemelder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere suggesties…

%d bloggers liken dit: