Wat is Koolmonoxide (CO)?

Wat is koolmonoxide

Incidenten met koolmonoxide (CO) komen steeds vaker ter sprake op de televisie en in de social media, maar wat is koolmonoxide nu eigenlijk??

Koolmonoxide is een gas wat geen geur en/of smaak heeft én ook nog eens onzichtbaar is! Dit is tevens het grote gevaar van dit zeer giftige gas! Omdat we het niet kunnen waarnemen zijn we ons er ook niet van bewust wanneer wij door dit gas langzaam gedood worden.

Er zijn veel mensen die lijden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging terwijl ze niet eens blootgesteld zijn aan concentraties CO die dodelijk zijn voor de mens. Een blootstelling aan een lage concentratie koolmonoxide kunnen diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Men voelt zich niet lekker, een beetje duizelig of grieperig en heeft eigenlijk geen idee dat het gevolg is van een koolmonoxidevergiftiging.


Waar komt de koolmonoxide (CO) bij vrij?

Koolmonoxide komt vrij wanneer er een onvolledige verbranding is. Vaak in gasgestookte apparaten zoals onze CV ketel, gasfornuis, gaskachel of geiser. Maar ook bij het stoken in uw open haard of houtkachel kunt u een onvolledige verbranding hebben.

Omdat wij onze woningen steeds beter zijn gaan isoleren is de kans op goed ventilatie ook kleiner geworden, hierdoor kan het gevaarlijke CO gas niet ontsnappen!

Het ophangen van een koolmonoxidemelder, welke een alarm geeft bij een dergelijke situatie, is dan ook van levensbelang!!


Waarom is koolmonoxide zo enorm gevaarlijk?

Wanneer wij ademen geven onze longen de zuurstofdeeltjes af aan onze rode bloedlichaampjes, via de bloedsomloop wordt ons hele lichaam voorzien van de bloedlichaampjes en krijgt zo het nodige zuurstof.

CO vergiftiging

Koolmonoxide heeft de vervelende eigenschap om zich tot circa 230 x sneller aan onze rode bloedlichaampjes te hechten ten opzichte van zuurstof.

Dit betekent dus wanneer er al een lage concentratie CO gas om ons heen is, wij ons lichaam al aan het vergiftigen zijn en er te weinig zuurstof op de juiste plekken van ons lichaam komt!

Onder normale omstandigheden ademen wij koolmonoxide in waarbij de concentratie ligt rond de 5 ppm. (5 parts per million of 5 deeltjes van een miljoen deeltjes) En als we dan weten dat bij een langdurige blootstelling aan 15 ppm er al klachten kunnen ontstaan moeten we ons hier tegen beschermen d.m.v. een goede koolmonoxidemelder (CO melder).

Een koolmonoxidevergiftiging kan een blijvende verandering in het lichaam veroorzaken, afhankelijk van welk deel in ons lichaam een zuurstof tekort heeft gekregen.

Ons hart en de hersenen zijn het meest gevoelig voor een zuurstof tekort. Letsel zoals: duizeligheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen kunnen tijdelijk, maar ook blijvende, klachten zijn. Ook moeite met lopen en spreken, trillen, persoonlijkheidsveranderingen, psychose en incontinentie zijn bekende symptomen als gevolg van een CO- vergiftiging.

De kans op overlijden wordt bij een ernstige koolmonoxidevergiftiging enorm verhoogd!


Enkele waardes van koolmonoxide

Enkele waardes van koolmonoxide en het effect wat deze veroorzaakt:

Het effect bij blootstelling

Concentratie CO
in de lucht (ppm)

Normale omstandigheden 5 ppm
Eerste effecten bij kwetsbare mensen
15 ppm
De grenswaarde bij arbeidsongeschiktheid25 ppm
Neuropsychologische veranderingen
(coördinatie, gezicht, gehoor, etc)
30 - 150 ppm
Acuut gevaar! een behandeling is nodig!
(zie symptomen)
> 150 ppm
Coma met, (waarschijnlijk) de dood tot gevolg> 500 ppm