Cart:

0 item(s) - € 0,00
Uw winkelwagen is leeg.

0

Welkom in onze webwinkel.

 

Wasdroger, brandoorzaak nummer 1

 

Heeft u een vluchtplan thuis?

 

Hoe werkt een optische rookmelder?

 

 

 

Wasdroger, brandoorzaak nummer 1

Volgens het CBS (centraal bureau statistiek) is de wasdroger brandoorzaak nummer 1. In de  wasdroger onstaat veel stof ophoping op plekken waar u niet bij kunt om schoon te maken. Dit in combinatie met de hitte van uw droogtrommel én de kans op kortsluiting, is dit brandoorzaak nummer 1.

Drogen wanneer u niet thuis bent.
  Kinderen thuis maar even snel een boodschap doen.
U komt terug van het werk en uw was is droog.
 Slapen wanneer u de droger aan hebt. NIET DOEN!
De kans van brand wanneer u niet thuis bent,
of dat u opgeschrikt wordt tijdens uw slaap is te groot.

Enkele tips:

 • Zet de wasdroger op een stofvrije, gladde ondergrond (zonder tapijt) en zorg voor voldoende ventilatie rondom uw wasdroger.
 • Laat de wasdroger alleen draaien wanneer u thuis bent.
 • Steek de stekker in een geaarde wandcontactdoos (stopcontact)
 • Gebruik geen verlengkabels of losse stekkerdozen.
 • Hang een rookmelder in de ruimte waar u uw wasdroger hebt staan.
 • Stop geen kleding in de droger waar resten van olie, oplosmiddelen en verf op zitten.
 • Reinig het pluizenfilter na iedere droogbeurt, vergeet de houder van het pluizenfilter ook niet.

 

 

Heeft u een vluchtplan thuis?

Kunnen alle gezinsleden wel snel genoeg vluchten en een veilig heenkomen vinden wanneer er een brand ontstaat? Dit is een belangrijke vraag. Gemiddeld duurt het 8 minuten voordat de brandweer ná een brandmelding ter plaatse is. Tot die tijd bent u volledig op uw zelf aangewezen. Brand gaat altijd gepaard met een hoop rook, je kunt dus geen hand voor ogen zien. Daarom is het belangrijk een vluchtplan te maken en deze in je hoofd paraat te hebben. Welke route neemt een ieder, wie zorgt er voor de kleintjes en de huisdieren? Oefen het eens om met je ogen dicht het huis te verlaten volgens het plan wat je hebt gemaakt, maak het speels zodat de kinderen goed mee kunnen oefenen, en herhaal dit van tijd tot tijd.

Belangrijke tips :   ontruimingsbordje

 • Voorkom dat sleutels niet te vinden zijn bij afgesloten deuren. Leg de sleutels dus in principe op een vaste plek die iedereen kent.
 • Zorg dat de vluchtroute nooit geblokkeerd is met dozen, fietsen, kratten, vuilniszakken e.d.
 • Jonge kinderen nooit alleen thuis laten! Indien het toch een keer niet anders kan, zorg dan dat zij kunnen vluchten door zowel de vóór- als achterdeur.
 • Bij een verbouwing aan uw woning het vluchtplan altijd controleren en zodanig actualiseren.

Mocht er toch brand ontstaan:

Probeer paniek te voorkomen en blijf kalm, waarschuw de anderen in huis, en vlucht via uw eigen vluchtplan.
Sluit deuren achter u en blijf laag bij de grond. Bel 112 en vertel duidelijk wat er aan de hand is.
Gebruik nooit een lift!

 

 

Hoe werkt een rookmelder:

In een optische puntrookmelder bevindt zich een fotodiode en een lichtbron. Wanneer er rook bij komt, wordt het licht verstoord wat door de detector wordt gezien. Bij de directe methode staan de lichtbron en de detector recht tegenover elkaar. Bij afwezigheid van rook kan het licht de fotodiode probleemloos bereiken.
Als er rookdeeltjes aanwezig zijn tussen de lichtbron en de fotodiode zal de hoeveelheid opvallend licht verminderen en zal de rookmelder alarm slaan.
De meeste rookmelders werken volgens de indirecte methode, daarbij staan de lichtbron en de detector schuin tegenover elkaar. Bij rook weerkaatst het licht op de rook, hierdoor valt er meer licht op de detector en zal de rookmelder in alarm gaan.

Plaatsing van melders:rook langs rookmelder

Rook is lichter dan lucht en zal een ruimte van boven naar onder vullen.
Om de rook tijdig te ontdekken dient een rookmelder op een zo hoog mogelijke plaats te worden bevestigd, bijvoorbeeld aan het plafond. Het aantal melders hangt af van de te bewaken oppervlakte en de hoogte van het plafond. Indien er gekozen wordt voor thermische melders, dan zijn er meer detectiepunten nodig bij het zelfde oppervlakte als bij rookmelders.

Koolmonoxide melder:

Volgens de richtlijnen van het CFPA (het Confederation of Fire Protection Association Europe) moet de koolmonoxidemelder altijd hoger gemonteerd worden dan de hoogte van deuren en/of ramen.
Koolmonoxide vermengt zich namelijk met de stijgende warme lucht. Het is belangrijk dat de melder zich minstens 1.80m van de brandstof verbruikende apparatuur bevindt.
Ook de EN14604 (Europese Norm) bevestigt deze plaasing van de koolmonoxidemelder.

Koolmonoxidevorming ontstaat door een onvolledig verbranding van fossiele brandstoffen (hout, kolen, aardolie, aardgas, propaangas, butaangas, benzine en paraffineolie) door onder meer verwarmingstoestellen. De verbranding kan onvolledig zijn door een gebrek aan zuurstof in de ruimte, hierdoor vormt zich koolmonoxide (CO).
Reeds bij een lage concentratie CO in een ruimte, wordt het zuurstof in het bloed vervangen door CO, hetgeen kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Elk toestel waarin verbranding plaatsvindt is een potentiële CO-bron. De meeste koolmonoxidevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen.

Rookmelders verplicht:

In Engeland is in 1992 een wet ingevoerd die vereist dat in nieuw gebouwde woningen ten minste één rookmelder per verdieping aanwezig is. In 1987 was in ongeveer 9% van de huishoudens een rookmelder aanwezig, en dit liep op tot 75% van de huishoudens in 1998. Het aantal doden als gevolg van brand is gedurende die periode afgenomen met 40%, in andere landen zijn vergelijkbare verbeteringen geboekt.

In Nederland worden rookmelders geregeld in het bouwbesluit.
Volgens het bouwbesluit 2012 (art. 6.21) dienst onder andere een nieuwbouwwoning te zijn voorzien van rookmelders die aangesloten zijn op het lichtnet. Daarnaast wordt onder andere bovenstaande eis gesteld aan woningen om te kunnen voldoen aan het politiekeurmerk.
In Vlaanderen is sinds 2013 de decreet van kracht dat rookmelders in huurwoningen of huurappartementen verplicht stelt.

© 2007 - 2015 Schoens Safety & Services. All Rights Reserved.